Lesaanbod

Gymnastiek Vereniging DOS uit Udenhout heeft een breed aanbod van lessen. Vanaf jonge leeftijd, +- 2,5 jaar, is het mogelijk om te starten met de peuter- en kleutergym. In deze lessen wordt de motoriek op speelse wijze verbeterd.

Vanaf groep drie van de basisschool, +- 6 jaar verzorgt, G.V. DOS turnlessen en springlessen. Deze lessen zijn gebaseerd op Kleuren Turnen, een door Dutch Gymnastics, de KNGU erkende opleiding.

Het Kleuren Turnen biedt G.V. DOS de mogelijkheid om een heldere lesstructuur te waarborgen voor kinderen van beter leren bewegen, tot beter leren turnen en springen. Binnen dit systeem wordt op een positieve en heldere manier de motorische ontwikkeling van ieder kind gestimuleerd en gemonitord.

Het systeem start bij de basis, biedt heldere “beter-beweeg-stapjes” aan en geeft inzicht in deze ontwikkeling. Alle lessen bij G.V. DOS worden gemixt aangeboden wanneer de situatie daar om vraagt. 

Overzicht lessen

Les Lesdag(en)
Peuter- en kleutergym woensdag
Turnen mixles meisjes en jongens
selectielessen op vrijdag
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. 
Springen mixles meisjes en jongens
selectielessen op zaterdag
woensdag en zaterdag
Ladies Fit maandagavond
Volleybal donderdagavond

Gymmen | voor peuters en kleuters

Lesdag: woensdagmiddag.
Voor wie: kinderen van 2,5 – 6 jaar.
Door wie: Anja Pijnenburg en Ingeborg van Gorp.
Indeling: Op leeftijd.
Toestellen: Klimraam, matten, touwen, ringen, trapezoïde, kast en banken.
Hanteermaterialen: pittenzakjes, ballen, hoepels, zwaaidoek, bierviltjes, en doeken.
Beloningssysteem: Drie keer per jaar kunnen de peuters/kleuters stickers verdienen.
Omschrijving: Peuters en kleuters zijn nog volop in ontwikkeling en vinden het heerlijk om te klimmen, te zwaaien en te rollen. Stilzitten is lastig voor ze. Elke stoeprand of bank nodigt hen uit om te bewegen. Helaas is niet elke situatie veilig om te spelen. De gymzaal biedt wel een veilige situatie voor een peuter / kleuter om te bewegen. Onder leiding van gediplomeerde trainsters worden de kinderen op een veilige en spelende wijze in hun ontwikkeling gestimuleerd. Grote en kleine materialen bieden een nieuwe uitdaging voor het kind om te bewegen.

Tijdens de les komen alle aspecten van de motorische ontwikkeling aan bod. Daarnaast krijgen de kleuters inzicht in ruimte, afstand, snelheid en leren ze rekening houden met elkaar.
Er wordt gedifferentieerd gewerkt, zodat elk kind op zijn eigen niveau mee kan doen en uitgedaagd wordt. Muziek en spel zijn een vast onderdeel bij aanvang en afsluiting van de les. Tijdens de kern kunnen de kinderen vrij bewegen op een parcours van toestellen.

Ben je nieuwsgierig geworden? Dan nodigen wij je graag uit om eens te komen meedoen! Graag vooraf een mail sturen naar: info@gvdos.nl.

Turnen | mixles voor meisjes en jongens

Lesdagen: Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.
Voor wie: Meisjes en jongens vanaf 6 jaar (groep 3 basisschool).
Door wie: Tony van Schaardenburg, Lindy van Vugt, Elke Fonken – van Velthoven.
Indeling: Op niveau op basis van Kleuren Turnen.
Toestellen: Ringen, sprong, brug, rekstok, vloer, voltige.
Extra toestellen: Grote trampoline, valkuil, tumblingbaan, airtrack.
Wedstrijdmogelijkheden: Clubkampioenschappen.
Omschrijving: DOS biedt meisjes en jongens de mogelijkheid om te turnen. De turnles wordt zodanig georganiseerd dat jongens en meisjes in één les turnen. Zo leren ze niet alleen de turntoestellen en elementen voor jongens, maar ook die van de meisjes.

De jongste kinderen krijgen in kleine groepjes les. Hierdoor komen zij vaak aan de beurt en maken ze op een leuke manier kennis met de verschillende turntoestellen en turnelementen.

De elementen zijn voornamelijk basis onderdelen met wat kracht en techniek. Bij ieder groepje staat een hulpleiding die vertelt wat de oefenstof is en die hier en daar tips kan geven om de elementen beter uit te kunnen voeren. Ook heeft de hulpleiding altijd oog voor veiligheid en de sfeer binnen het groepje. Natuurlijk is er altijd een train(st)er aanwezig die in de gaten houdt dat alles goed verloopt.

De oudere jongens en meiden trainen meer zelfstandig en helpen elkaar tijdens de trainingen. Vandaar dat hier deels zelfstandig wordt getraind met bepaalde oefenstof dat is geselecteerd door de trainer.

Natuurlijk is er in de les ook altijd ruimte voor een spel element. Dit kan door een opdracht zijn, maar ook door een spelvorm te gebruiken in de warming-up of afsluiting. Plezier en veiligheid staat voorop!

Ben je nieuwsgierig geworden? Dan nodigen wij je graag uit om eens te komen kijken! In het lesrooster zie je waar en wanneer je binnen kan wandelen. Graag vooraf even een mail sturen naar: info@gvdos.nl.

Turnen | selectie voor meisjes

Lesdagen: vrijdag.
Voor wie: Meisjes die geselecteerd worden.
Door wie: Yvonne Verspeek.
Wedstrijd mogelijkheden: Clubkampioenschappen en KNGU wedstrijden.
Omschrijving: Een turnster wordt geselecteerd voor de selectieles. Als zij interesse heeft, kan ze twee proeflessen volgen om te bekijken of ze het leuk vindt. Als een turnster bij een selectie les gaat is de turnster verplicht om deel te nemen aan de KNGU Wedstrijden. Afhankelijk van het resultaat tijdens de eerste wedstrijd mag een turnster door naar een volgende wedstrijd en eventueel een derde wedstrijd.

Turnster die meedoen aan een KNGU wedstrijd zijn verplicht om een nieuw model DOS-turnpakje en trainingspak te dragen.

Springen | mixles voor meisjes en jongens

Lesdagen: woensdag.
Voor wie: Meisjes en jongens vanaf 6 jaar (groep 3 basisschool).
Door wie: Angela van Esch.
Indeling: Op niveau en leeftijd.
Toestellen: Minitrampoline, grote trampoline, Pegasus, kast, tumblingbaan.
Extra toestellen: Airtrack, valkuil, stellage.
Wedstrijd mogelijkheden: Clubkampioenschappen.
Omschrijving: De jongste springers krijgen in kleine groepjes les. Hierdoor komen zij vaak en de beurt en maken ze op een leuke manier kennis met de verschillende spring situaties en sprongen. De elementen zijn voornamelijk basis onderdelen met wat kracht en techniek. Bij ieder groepje staat een hulpleiding die vertelt wat de oefenstof is en die hier en daar tips kan geven om de elementen beter uit te kunnen voeren. Ook heeft de hulpleiding altijd oog voor veiligheid en de sfeer binnen het groepje. Natuurlijk is er altijd een train(st)er aanwezig die in de gaten houdt dat alles goed verloopt.

De oudere leden van de springles trainen meer zelfstandig en helpen elkaar tijdens de trainingen. Vandaar dat hier deels zelfstandig wordt getraind met bepaalde oefenstof dat is geselecteerd door de trainer.

Natuurlijk is er in de les ook altijd ruimte voor een spelelement. Dit kan door een opdracht zijn, maar ook door een spelvorm te gebruiken in de warming-up of afsluiting. Plezier en veiligheid staat voor op!

Ben je nieuwsgierig geworden? Dan nodigen wij je graag uit om eens te komen kijken! In het lesrooster zie je waar en wanneer je binnen kan wandelen. Graag vooraf een mail sturen naar: info@gvdos.nl.

Springen | selectie voor meisjes en jongens

Lesdagen: zaterdag.
Door wie: Juliet Brokken.
Wedstrijd mogelijkheden: Clubkampioenschappen, NK groepsspringen C-B en A lijn, Open Hoeksche, NK individueel springen, Microteamgym en regionale springwedstrijden waar mogelijk.
Omschrijving: Een springer wordt geselecteerd voor de selectieles. Als hij/zij interesse heeft, kan hij/zij een proefles volgen om te kijken of hij/zij het leuk vindt en of het lid goed binnen een team past. Daarna gaan we gericht trainen voor de team- en individuele wedstrijden. Eens in de zoveel tijd trainen we in een valkuil met schuimrubberen blokken om nieuwe sprongen uit te proberen.

Omdat de les twee uur duurt wordt er in het programma ook een aanlooptraining en wat krachttraining ingebouwd, dit om de springers hoger te laten springen en sterker te laten landen. Daarnaast is er veel aandacht voor ‘airawareness’, waar ben ik in de lucht en wat gebeurt er als ik dit met mijn lichaam doe. Het is prettig wanneer een springer een basis binnen het turnen heeft/behoudt.

Als een springer lid wordt van de selectie, dan is hij/zij verplicht om deel te nemen aan de door DOS geselecteerde wedstrijden. Tenzij er een geldige reden is dat de springer verhinderd is en dit tijdig kenbaar heeft gemaakt. De wedstrijdkosten zijn vanaf het seizoen 2022/2023 inbegrepen bij de contributie. DOS doet mee op de toestellen minitrampoline, minitrampoline met pegasus, kast met plank en de airtumbeling/airtrack. Wij komen niet in actie op het toestel pegasus en plank of de tafel. Ondanks dat er op de trainingen toe gewerkt wordt naar een wedstrijd, ligt de focus op de trainingen. Hier moet de sfeer goed zijn, de juiste werkhouding getoond worden. De veilige en plezierige sfeer werkt uitdagend voor de leden, zij willen zich uiteindelijk zelf ontwikkelen tot een wedstrijdspringer.

Ladies Fit

Lesdagen: maandag.
Voor wie: Dames van alle leeftijden.
Door wie: José van Hest
Indeling: alles op 1 les.
Materialen: matjes, steps, touwtjes, gewichten, dynabands.
Omschrijving: Iedere week wordt er fanatiek gewerkt aan de conditie, lenigheid en kracht. Iedereen kan mee doen op haar eigen niveau. De oefeningen worden altijd ondersteund door muziek die het tempo van de oefeningen soms wat op kan voeren. Het is een gezellige club waarbij het plezier in het bewegen hoog in het vaandel staat.

Twee keer per jaar gaan de dames samen fietsen. Dit is meestal om het gymseizoen te openen en af te sluiten.

Ben je nieuwsgierig geworden? Dan nodigen wij je graag uit om vrijblijvend twee keer mee te doen. In het lesrooster zie je waar en wanneer je binnen kan wandelen.

Graag vooraf even bellen of een mail sturen naar: info@gvdos.nl.

Volleybal

Lesdagen: donderdagavond.
Voor wie: Heren vanaf 25 jaar.
Door wie: Jeroen van Gastel.
Indeling: recreatie, allen op één les.
Toestellen: Volleybal situatie.
Wedstrijd mogelijkheden: Buitentoernooi van VCU en het Broedertoernooi.
Omschrijving: De mannen beginnen hun training met een warming up, waarbij er ook aan de verbetering van de baltechniek wordt gewerkt. Hierna worden er partijtjes gespeeld waarbij de conditie flink op pijl wordt gehouden.

Het is een recreatieve club waardoor de sfeer erg goed is binnen het team. Natuurlijk wordt de sport wel serieus genomen en wordt er nog fanatiek gespeeld. Ben je nieuwsgierig geworden? Dan nodigen wij je graag uit om eens te komen kijken!

In het lesrooster zie je waar en wanneer je binnen kan wandelen. Graag vooraf even een mail sturen naar: info@gvdos.nl.

© 2024 Gymnastiek vereniging DOS Udenhout