Lesaanbod

Als gymnastiek en turnvereniging in Udenhout hebben we een breed aanbod aan lessen. Vanaf tweeënhalf jaar kun je al in stappen. Als je weer wat ouder bent kun je terecht op onze kleutergroep; hier wordt op speelse wijze de motoriek verbeterd.
Vanaf groep drie van de basisschool verzorgen wij turnlessen in onze turnzaal die uitgerust is met de modernste toestellen. Bang zijn om te vallen tijdens het turnen hoeft niet, naast de dikke valmatten hebben we ook onze eigen springkuil! En mocht je meer belangstelling hebben voor springen, dan kun je ook onze springlessen gaan volgen.

Overzicht lessen

Les Lesdag(en)
Peuter-/Kleutergym (WOKL 1-2) woensdagmiddag
Turnen Jongens (MAJO 1-2) donderdag
Turnen Meisjes (NAME1 / DIME 1-5 / DOME 1-5) maandag, dinsdag en donderdag
Springles (WOSP 1-2-3-4) woensdag
Ladies Fit (MALF) maandagavond
Volleybal (DOHV1) donderdagavond

Peuter-/Kleutergym (WOKL 1-2)

Lesdag: woensdagmiddag.

Voor wie: kinderen van 2,5 – 6 jaar.

Door wie: Anja Pijnenburg, Ingeborg van Gorp

Indeling: Op leeftijd.

Toestellen: Klimraam, matten, touwen, ringen, trampezoide, kast, banken e.d.

Hanteermaterialen: pittenzakjes, ballen, hoepels, zwaaidoek, bierviltjes, doeken etc.

Beloningssysteem: Drie keer per jaar kunnen de peuters/kleuters stickers verdienen.

Omschrijving: peuters en kleuters zijn nog volop in ontwikkeling en vinden het heerlijk om te klimmen, zwaaien, rollen enzovoort. Stilzitten is lastig voor ze. Elke stoeprand of bank nodigt hen uit om te bewegen. Helaas is niet elke situatie veilig om te spelen. De gymzaal biedt wel een veilige situatie voor een peuter / kleuter om te bewegen. Onder leiding van gediplomeerde trainsters worden de kinderen op een veilige en spelende wijze in hun ontwikkeling gestimuleerd. Grote en kleine materialen bieden een nieuwe uitdaging voor het kind om te bewegen.

Tijdens de les komen alle aspecten van de motorische ontwikkeling aan bod. Daarnaast krijgen de kleuters inzicht in ruimte, afstand, snelheid en leren ze rekening houden met elkaar.
Er wordt gedifferentieerd gewerkt, zodat elk kind op zijn eigen niveau mee kan doen en uitgedaagd wordt. Muziek en spel zijn een vast onderdeel bij aanvang en afsluiting van de les. Tijdens de kern kunnen de kinderen vrij bewegen op een parcours van toestellen.

Ben je nieuwsgierig geworden? Dan nodigen wij je graag uit om eens te komen meedoen! Graag vooraf even bellen of een mailtje sturen naar: info@gvdos.nl.

 Turnen Jongens (MAJO 1-2)

Lesdagen: donderdag 

Voor wie: Jongens vanaf 6 jaar (vanaf groep 3).

Door wie: Nick Arts.

Indeling: Op leeftijd.

Toestellen: Ringen, Sprong, brug, rekstok, vloer, voltige.

Extra toestellen: Grote trampoline, valkuil, tumblingbaan, airtrack.

Wedstrijdmogelijkheden: Clubkampioenschappen.

Omschrijving: De jongste jongens krijgen in kleine groepjes les. Hierdoor komen zij vaak aan de beurt en maken ze op een leuke manier kennis met de verschillende turntoestellen en turn elementen. De elementen zijn voornamelijk basis onderdelen met wat kracht en techniek. Bij ieder groepje staat een hulpleiding die vertelt wat de oefenstof is en die hier en daar tips kan geven om de elementen beter uit te kunnen voeren. Ook heeft de hulpleiding altijd oog voor veiligheid en de sfeer binnen het groepje. Natuurlijk is er altijd een train(st)er aanwezig die in de gaten houdt dat alles goed verloopt.

De oudere jongens trainen meer zelfstandig en helpen elkaar tijdens de trainingen. Vandaar dat hier deels zelfstandig wordt getraind met bepaalde oefenstof dat is geselecteerd door de trainer.

Vanwege de veiligheid is iedereen verplicht om een DOS-turnpak te dragen tijdens de lessen. Informatie over de turnkleding is op de website te vinden.

Natuurlijk is er in de les ook altijd ruimte voor een spel element. Dit kan door een opdracht zijn, maar ook door een spelvorm te gebruiken in de warming-up of afsluiting. Plezier en veiligheid staat voorop!

Ben je nieuwsgierig geworden? Dan nodigen wij je graag uit om eens te komen kijken! In het lesrooster zie je waar en wanneer je binnen kan wandelen. Graag vooraf even bellen of een mailtje sturen naar: info@gvdos.nl.

Turnen Meisjes (MAME1 / DIME 1-5 / DOME 1-5)

Lesdagen: maandag, dinsdag en donderdag.

Voor wie: Meisjes vanaf 6 jaar (gr. 3 basisschool).

Door wie: Mark van Dongen, Jessica van Esch, Yvonne Verspeek.

Indeling: Op leeftijd.

Toestellen: Brug, Balk, Vloer, Sprong.

Extra toestellen: Grote trampoline, tumblingbaan, airtrack, valkuil, ringen.

Wedstrijd mogelijkheden: Clubkampioenschappen.

Omschrijving: De jongste meiden krijgen in kleine groepjes les. Hierdoor komen zij vaak aan de beurt en maken ze op een leuke manier kennis met de verschillende turntoestellen en turn elementen. De elementen zijn voornamelijk basis onderdelen met wat kracht en techniek. Bij ieder groepje staat een hulpleiding die vertelt wat de oefenstof is en die hier en daar tips kan geven om de elementen beter uit te kunnen voeren. Ook heeft de hulpleiding altijd oog voor veiligheid en de sfeer binnen het groepje. Natuurlijk is er altijd een train(st)er aanwezig die in de gaten houdt dat alles goed verloopt.

De oudere meiden trainen meer zelfstandig en helpen elkaar tijdens de trainingen. Vandaar dat hier deels zelfstandig wordt getraind met bepaalde oefenstof dat is geselecteerd door de trainer.

Vanwege de veiligheid is iedereen verplicht om een DOS-turnpakje te dragen tijdens de lessen. Informatie over de turnkleding is op de website te vinden.

Natuurlijk is er in de les ook altijd ruimte voor een spelelement. Dit kan door een opdracht zijn, maar ook door een spelvorm te gebruiken in de warming-up of afsluiting. Plezier en veiligheid staat voor op!

Ben je nieuwsgierig geworden? Dan nodigen wij je graag uit om eens te komen kijken! In het lesrooster zie je waar en wanneer je binnen kan wandelen. Graag vooraf even bellen of een mailtje sturen naar: info@gvdos.nl.

Selectie meisjes turnen (VRSE 1-3 / ZASE1)

Lesdagen: vrijdag en zaterdag.

Voor wie: Meisjes die geselecteerd worden.

Door wie: Yvonne Verspeek.

Wedstrijd mogelijkheden: Clubkampioenschappen en KNGU wedstrijden.

Omschrijving: Een turnster wordt geselecteerd voor de selectieles. Als zij interesse heeft, kan ze twee proeflessen volgen om te bekijken of ze het leuk vindt. Als een turnster bij een selectie les gaat is de turnster verplicht om deel te nemen aan de KNGU Wedstrijden. Afhankelijk van het resultaat tijdens de eerste wedstrijd mag een turnster door naar een volgende wedstrijd en eventueel een derde wedstrijd.

Turnster die meedoen aan een KNGU wedstrijd zijn verplicht om een nieuw model DOS-turnpakje en trainingspak te dragen.

 Springles (WOSP 1-2-3)

Lesdagen: woensdag.

Voor wie: Meisjes en jongens vanaf 6 jaar (gr.3 basisschool).

Door wie: Angela van Esch.

Indeling: Op leeftijd.

Toestellen: Minitrampoline, grote trampoline, Pegasus, kast, tumblingbaan.

Extra toestellen: airtrack, valkuil, stellage.

Wedstrijd mogelijkheden: Clubkampioenschappen.

Omschrijving: De jongste springers krijgen in kleine groepjes les. Hierdoor komen zij vaak en de beurt en maken ze op een leuke manier kennis met de verschillende spring situaties en sprongen. De elementen zijn voornamelijk basis onderdelen met wat kracht en techniek. Bij ieder groepje staat een hulpleiding die vertelt wat de oefenstof is en die hier en daar tips kan geven om de elementen beter uit te kunnen voeren. Ook heeft de hulpleiding altijd oog voor veiligheid en de sfeer binnen het groepje. Natuurlijk is er altijd een train(st)er aanwezig die in de gaten houdt dat alles goed verloopt.

De oudere leden van de springles trainen meer zelfstandig en helpen elkaar tijdens de trainingen. Vandaar dat hier deels zelfstandig wordt getraind met bepaalde oefenstof dat is geselecteerd door de trainer.

Vanwege de veiligheid is iedereen verplicht om een DOS-turnpakje te dragen tijdens de lessen. Informatie over de turnkleding is op de website te vinden.

Natuurlijk is er in de les ook altijd ruimte voor een spelelement. Dit kan door een opdracht zijn, maar ook door een spelvorm te gebruiken in de warming-up of afsluiting. Plezier en veiligheid staat voor op!

Ben je nieuwsgierig geworden? Dan nodigen wij je graag uit om eens te komen kijken! In het lesrooster zie je waar en wanneer je binnen kan wandelen. Graag vooraf even bellen of een mailtje sturen naar: info@gvdos.nl.

Springselectie (ZASE2):

Lesdagen: zaterdag.

Door wie: Juliet Brokken.

Wedstrijd mogelijkheden: Clubkampioenschappen, NK groepsspringen C-lijn/B-lijn, Open Hoeksche, NK individueel springen, Microteamgym en regionale springwedstrijden waar mogelijk.

Omschrijving: Een springer wordt geselecteerd voor de selectieles. Als hij/zij interesse heeft, kan hij/zij een proefles volgen om te kijken of hij/zij het leuk vindt en of het lid goed binnen een team past. Daarna gaan we gericht trainen voor de team- en individuele wedstrijden. Eens in de zoveel tijd trainen we in een valkuil met schuimrubberen blokken om nieuwe sprongen uit te proberen.

Omdat de les anderhalf uur duurt wordt er in het programma ook een aanlooptraining en wat krachttraining ingebouwd, dit om de springers hoger te laten springen en sterker te laten landen. Daarnaast is er veel aandacht voor ‘airawareness’, waar ben ik in de lucht en wat gebeurt er als ik dit met mijn lichaam doe. Het is prettig wanneer een springer een basis binnen het turnen heeft/behoudt.

Als een springer lid wordt van de selectie, dan is hij/zij verplicht om deel te nemen aan de door DOS geselecteerde wedstrijden. Tenzij er een geldige reden is dat de springer verhinderd is en dit tijdig kenbaar heeft gemaakt. De wedstrijdkosten zitten niet inbegrepen bij de contributie. DOS doet mee op de toestellen minitrmapline, minitrampoline met pegasus, kast met plank en de airtumbeling/airtrack. Wij komen niet in actie op het toestel pegasus en plank of de tafel. Ondanks dat er op de trainingen toe gewerkt wordt naar een wedstrijd, ligt de focus op de trainingen. Hier moet de sfeer goed zijn, de juiste werkhouding getoond worden. De veilige en plezierige sfeer werkt uitdagend voor de leden, zij willen zich uiteindelijk zelf ontwikkelen tot een wedstrijdspringer.

Ladies Fit (MALF1)

Lesdagen: maandag.

Voor wie: Dames van alle leeftijden.

Door wie: Corrie Pijnenburg

Indeling: alles op 1 les.

Materialen: matjes, steps, touwtjes, gewichten, dynabands.

Omschrijving: Iedere week wordt er fanatiek gewerkt aan de conditie, lenigheid en kracht. Iedereen kan mee doen op haar eigen niveau. De oefeningen worden altijd ondersteund door muziek die het tempo van de oefeningen soms wat op kan voeren. Het is een gezellige club waarbij het plezier in het bewegen hoog in het vaandel staat.

Twee keer per jaar gaan de dames samen fietsen. Dit is meestal om het gymseizoen te openen en af te sluiten.

Ben je nieuwsgierig geworden? Dan nodigen wij je graag uit om vrijblijvend twee keer mee te doen. In het lesrooster zie je waar en wanneer je binnen kan wandelen.

Graag vooraf even bellen of een mailtje sturen naar: info@gvdos.nl.

Volleybal (DOHV1)

Lesdagen: donderdagavond.

Voor wie: Heren vanaf 25 jaar.

Door wie: Jan Pijnenburg.

Indeling: recreatie, allen op één les.

Toestellen: Volleybal situatie.

Wedstrijd mogelijkheden: Buitentoernooi van VCU en het Broedertoernooi.

Omschrijving: De mannen beginnen hun training met een warming up, waarbij er ook aan de verbetering van de baltechniek wordt gewerkt. Hierna worden er partijtjes gespeeld waarbij de conditie flink op pijl wordt gehouden.

Het is een recreatieve club waardoor de sfeer erg goed is binnen het team. Natuurlijk wordt de sport wel serieus genomen en wordt er nog fanatiek gespeeld. Ben je nieuwsgierig geworden? Dan nodigen wij je graag uit om eens te komen kijken!

In het lesrooster zie je waar en wanneer je binnen kan wandelen. Graag vooraf even bellen of een mailtje sturen naar: info@gvdos.nl.

©2021 Gymnastiek vereniging DOS Udenhout